Základem egyptské kuchyně je rýže, pšenice, zelenina, skopové, kozí a jehněčí maso, kachny, husy, holubi, křepelky a čerstvé ryby.
Egyptská kuchyně je kuchyní arabskou a jako taková vylučuje vepřové maso a alkohol.
Typickou egyptskou snídani tvoří fazole, vajíčka, nakládaná zelenina, džem a sýry.

Falafel
K obědu si můžeme dostat velmi oblíbené polévky – zeleninovou, rybí, čočkovou. K masu se kromě rýže (arúz) nebo fazolí podává jako příloha čerstvá nebo nakládaná zelenina a pita, nekvašený chléb. Arabský chléb se nazývá aysh. Grilované kuře (fiach) je na téměř každém jídelníčku. Při svátečních příležitostech se peče celé jehně či kůzle buď na grilu s dřevěným uhlím, nebo v kryté peci, vytápěné dřevem. Často se předtím dlouho marinuje v čerstvých bylinkách s kořením, což mu dodává nezaměnitelnou chuť.

Egyptský chléb aysh
Typickou večeří bývá zeleninová polévka (molekija), následuje kořeněné maso (gyros, falafel, kebab, kofta) nebo ryby. Poslední chod tvoří ovoce (banány, pomeranče, fíky, guava či datle- balah, čerstvé nebo sušené). Moučníky bývají velmi sladké. Obsahují hodně mandlí, ořechů a rozinek (baklava, paspusa).

Kebab
Tradiční místní kuchyně je obohacena o pokrmy osmanské a britské. Každý hotel nabízí i jídla mezinárodní kuchyně. V nabídce nápojů je místní pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Dále můžete okusit drahá zahraniční vína, nebo vína místní, která odhalíte podle názvu (Omar Chajjám, Pharaon, Nefertiti, Cleopatra, Rubis d´Egypt).

Gyros
Zibib je anýzem ochucený alkohol z hroznových slupek. Zajímavě chutná datlové brandy. Pivo, gin, koňak a whisky se dovážejí. Čaj (šáj) je všudypřítomný. Servíruje se horký, slabý, v malých skleničkách, černý nebo mátový. Nápoj ze sušených květů ibišku (karkade) je rubínově červený a osvěžující, ať se podává horký či studený. Egypťané preferují výrazně silnou a z našeho hlediska značně přeslazenou kávu „zjada“. „Mazbut“ je káva středně sladká a „sádeh“ úplně hořká. Pokud ji chcete přisolit, objednejte si „arridah“.

Kofta
Vybrané speciality egyptské kuchyně
- Atajíf – smažený zákusek se sladkou nebo sýrovou náplní
- Bába ganúg – tahini s rozmixovanou dužinou baklažánu, česnekem a citrónovou šťávou
- Baklava – vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva, proloženého oříšky a medem
- Falafell – kořeněné karbanátky z cizrny
- Full – silně kořeněný fazolový guláš s rajčaty
- Kebab – kousky masa na grilovací jehle
- Kofta – smažené pikantní kuličky, většinou z mletého jehněčího masa, kořeněné koriandrem
- Laban zabada – jogurt
- Machallal – nakládaná zelenina
- Molocheja (molekija) – zeleninový vývar, ochucený česnekem, pepřem a koriandrem
- Om-ali – rýže zapečená s mlékem, rozinkami a oříšky, oblíbený moučník
- Ryby (samek) a dary moře – obvykle v celku grilované parmice, cejn, okoun, garnáti, humr, oliheň, sépie
- Švarmu – jehněčí opékané na svislém rožni, odkrajované tenké plátky se podávají se salátem (např. nářez z červené řepy nebo okurek) a chlebem pita
- Tabúla – drcená pšenice smíchaná s petrželí, mátou, nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí
- Támija – smažené kořeněné fazolové těsto, ochucené zeleninou a petrželí
- Tahini – pasta ze sezamového semene
Co je to Faraonova pomsta?
Faraonovou pomstou se nazývá nemoc, kterou v Egyptě zažije téměř každý turista v prvních dnech pobytu. Jedná se zpravidla o dva, maximálně tři dny znepříjemněné průjmovým onemocněním. Bývá často doprovázeno zvracením a horečkami.

Faraonova pomsta
Bohužel neexistuje návod jak se „pomstě“ vyhnout. Nejlépe pomáhají léky, zakoupené v místní lékárně. Vyhýbat se místní kuchyni je asi zbytečné, určitě ale doporučujeme dodržovat hygienu a klasická cestovatelská doporučení (zejména co se vody týče – pít nejlépe jen balenou atp.).