0
0

Ubytování

Španělsko nabízí rozmanité ubytovací možnosti, lišící se v rámci jednotlivých oblastí a ročních období. Mimo sezónu jsou ceny za ubytování podstatně nižší a ve většině případů není nutná rezervace.

Hotely jsou rozlišeny od jedné do pěti hvězdiček, apartmány hotelového typu a bungalovy se nazývají Hoteles-Apartamentos a jsou od jedné do čtyř hvězdiček. Pensiones a Hostales jsou srovnatelné s motely, ubytovacími hostinci a jsou rozlišeny od jedné do tří hvězdiček. Cena pokoje v běžném hotelu se pohybuje od 9 EUR za noc. V hotelu střední kategorie stojí jedna noc 18 – 36 EUR.

V letních měsících je výhodné ubytování v mládežnických ubytovnách, kde jsou přednostně ubytováni osoby mladší 26 let. Lůžko v mládežnické ubytovně by mělo stát do 9 EUR za osobu.

Některé doporučené hotely:

Lloret de Mar – letovisko pobřeží Costa Brava

Hotel Armonia – v centru letoviska, vzdálenost asi 200 metrů od pláže

Hotel Surf Mar – luxusní hotelový komplex v těsné blízkosti pláže

Hotel Garbí Park – luxusně zařízený hotel s restaurací, barem a bazénem, vzdálený 150 metrů od pláže

Tossa de Mar – nejnavštěvovanější středisko celého pobřeží Costa Brava

Hotel Novopark – luxusní hotel v centru městečka s nadstandardně vybavenými pokoji s televizí, klimatizací a terasou. K dispozici je bazén a 150 metrů od hotelu krásná písečná pláž.

– Santa Suzanna – moderní turistické středisko s 2 km dlouhou pláží lemovanou borovými lesy na pobřeží Costa del Maresme.

– Hotel Indalo Park – tříhvězdičkový hotel s klimatizací, 50 metrů daleko od pláže, hotel je vybaven bazénem, saunou, fitnessem a stolním tenisem. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení a balkón.

– Hotel Don Angel – tříhvězdičkový hotel se nachází 100 metrů od pláže v klidné a moderní části městečka Santa Suzanna. Součástí hotelu je bazén, terasa, restaurace a bar, pokoje jsou klimatizované s vlastním sociálním zařízením, balkónem a TV.

– Tahiti Playa – hotel ležící přímo na pláži. V hotelu je restaurace, bar, společenská místnost, zahrada, bazén, terasa a kulečník. Pokoje jsou dvoulůžkové s vlastním sociálním zařízením, satelitní TV, balkónem a klimatizací.

– Malgrat de Mar – jedno z nejnavštěvovanějších rekreačních středisek ležící u pobřeží Costa del Maresme se starou městskou částí a nedalekou tvrzí.

– Hotel Europa – jednohvězdičkový šestipatrový hotel ležící na promenádě plné obchodů, restaurací a barů, zhruba 50 metrů od pláže. Dvoulůžkové pokoje mají vlastní sociální zařízení a balkon.

– Apartmány Bellamar – situovány asi 100 metrů od moře v centru městečka Malgrat de Mar. Hosté mají k dispozici bazén, terasu, restauraci a podzemní garáže.

– moderní letovisko na pobřeží Costa Daurada vzdálené 130 km od Barcelony. Salou je centrem zábavy, krásná promenáda lemovaná palmami je plná obchůdků, butiků a diskoték.

– Hotel Los Angeles – tříhvězdičkový hotel blízko centra Salou, 150 metrů od pláže Levante. Součástí hotelu je restaurace, dva bazény a TV místnost, kde jsou každý večer animační programy.

Apartmány Cabo Menor a Cabo Palos – apartmány umístěné na výběžku Cap Salou, 100 metrů od moře a 4 km od centra Salou. Mezi bloky apartmánů je bazén a sportovní areál. V blízkosti se nachází supermarket, restaurace a bary.

Ubytování v kempu

Všechny regionální úřady poskytují přesné informace o kempech. Kempinky jsou ve Španělsku velmi rozšířené a cenově přijatelné. Většina kempů nabízí zděné sociální zařízení, teplou vodu a mnohdy i kuchyňku. Návštěvníci kempů si mohou vybrat mezi bungalovem, karavanem, chatkou nebo vlastním stanem. Mládež do 16 let má vstup povolen pouze v doprovodu dospělé osoby.

Mezi netradiční způsob ubytování patří trávení dovolené na statku, rozšířené obzvláště ve vnitrozemí a v oblasti Pyrenejí.

Camping Tucan – kemp je vzdálen 500 metrů od písečné pláže a asi 2 km od centra Lloret de Mar. Kemp je označen třemi hvězdičkami a žije rušným společenským a sportovním životem. Je zde možné zúčastnit se hodin plavání, kreslení, španělštiny, sportovních soutěží apod. Ubytování je zajištěno v čtyřlůžkových stanech s pevnými lehátky a matrací, s ledničkou, osvětlením a zahradním nábytkem.

Stravování

Ve španělských hotelích převažuje stravování formou švédských stolů. Ceny hlavního jídla v jednoduchých kioscích nebo malých restauracích se pohybují kolem 6 EUR za jídlo. Jídla z ryb jsou dražší, ceny se pohybují přes 9 EUR za jídlo v běžné restauraci. Je velmi výhodné objednat si v restauraci menu, které stojí 7 – 10 EUR.

Láhev běžného vína stojí v restauraci minimálně 4 EUR. Malé chuťovky, tzv. Tapas, stojí od 1 – 2 EUR za jednu porci. Šálek kávy vyjde zhruba na 0,6 EUR, pivo na 0,9 – 1,8 EUR.

Potraviny jsou nejlevnější v supermarketech, kde láhev běžného vína stojí od 0,8 EUR, víno značkové od 3 EUR. 1,5 litru nealkoholického nápoje stojí 1,5 EUR, pivo v plechu asi 0,6 EUR.

Španělská kuchyně je velmi mnohotvárná vzhledem k geografické rozdílnosti španělského území. Základními potravinami jsou ryby, hovězí, skopové, vepřové a drůbeží maso, dále rýže, brambory a fazole, bílý chléb a především zelenina. Pokrmy se většinou připravují na oleji, často se používá rajčatového protlaku, česneku, cibule a oliv. Velmi oblíbené jsou ve Španělsku polévky. Během horkého léta se připravují ledové polévky, například okurková či rajčatová (gaspacho). Ve Valencii má původ nejznámější španělská specialita paella. K přípravě se používají rozličné přísady, různé druhy ryb, škeblí, masa a zeleniny. Protože je mnoho variant přípravy tohoto pokrmu, může pallea patřit k nejluxusnějším, ale také i k nejprostším pokrmům.

Recept na přípravu pravé španělské paelly:

Je třeba ½ litru mušlí, vařené krabí maso, kuřecí játra, 8 černých oliv, 1 porce vařené bílé ryby, 250 g rýže, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 3 rajčata, 2 červené papriky, olej, šafrán, ½ litru vařící vody a sůl.

Mušle uvaříme a vyjmeme z lastur. V hluboké pánvi zpěníme na oleji cibuli, papriky, česnek, odpeckované olivy, kuřecí játra a spařenou rýži a dusíme, až se olej vstřebá. Pak přidáme mušle, krabí maso, maso z ryby, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a zalijeme vařící vodou s šafránem a solí. Dusíme, dokud rýže nezměkne a potom ihned podáváme. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Španělské speciality podle jednotlivých oblastí:

Andalusie

Kraj, těžící ze zeměpisné polohy, vyniká bohatstvím exotických plodů, oliv, a rybolovem. Mezi nejproslulejší andaluská vína patří Málaga nebo Fino.

Aragonie

Tato oblast v gastronomii proslula silně uzenou šunkou (jamón serrano) a samozřejmě velmi chutnými víny.

Asturie

Kraj proslulý velmi silným a velmi chutným kozím sýrem, který dozrává zakopaný v zemi, zabalený do listí. Místní perlivý mošt, tzv. sidra, je nalévaný do sklenic v malém množství a z výšky, aby se rozvoněl po okolí. Sidra je používaná také při přípravě vynikajícího typu klobásy z vepřového masa (chorizos a la sidra).

Baskicko

V Baskicku existují dodnes gastronomické sdružení mužů, jenž se věnují kuchyni a ženy zvou jen jednou za rok k ochutnání těch nejlepších specialit. Známou pochoutkou jsou jarní houby (Perretxicos), uzený ovčí sýr (Idiazabal) a baskická klobása (Txistorra). Z jižní Galicie pochází jedno z neslavnějších španělských vín Rioja- bílé, červené i růžové.

Galície

Mezi přední speciality galícijské kuchyně patří mořští živočichové – dary moře. Velmi typickým jídlem je chobotnice po galicijsku (pulpo a la gallega) a galicijský vývat (caldo gallego). Specialitou jsou bílá vína servírovaná v keramických miskách, mladá vína typu de Ribeiro a silná pálenka z vinných hroznů Orujo.

Katalánie a Valencie

Oblast bohatá na subtropické ovoce, obzvláště citrony a pomeranče. Kulinářskou specialitou je paella, rýže se spoustou mořských plodů, a morcilla a la cebolla, což je obdoba jelítka. Katalánsko proslulo omáčkou Ail-i-Oli, která se podává s bramborem a patří k typickým katalánským specialitám. Víno je nejznámější katalánské šumivé, tzv. cava nebo cueva.

Kastílie

V Kastílii platí přísloví: “S vínem, chlebem a sýrem dojde člověk ke spokojenosti…“, s tím také souvisí kastilská kuchyně známá vynikajícími sýry a víny. V oblasti Staré Kastílie je proslulé maso z mladého dobytka. Specialitou je kastilská polévka (sopa castellana).

V samotném Madridu je obrovský výběr darů moře, ovoce a zeleniny. K madridským specialitám patří především Cocido madrileno, tzv. jídlo na tři doby. Jedná se o masový vývar s těstovinami, boby se zeleninou a maso s uzeninami. Další specialitou jsou patatas a la brava, fritované brambory s ostrou omáčkou.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .