0
0

Když o vánočních svátcích v roce 1584 nabídli kuchaři jeho Veličenstva Filipa II. vyslancům z Japonska na závěr slavnostní hostiny turrón a jali se vysvětlovat, cože to vlastně je, nestačili se divit. Pro hosty z daleké země nebylo tradiční španělské vánoční cukroví neznámé, někteří dokonce přiznali, že ho mají každý rok na stole, protože mistři „turroneros“ z Jijony jezdí se svými výrobky do Japonska každý rok. Takto vylíčil tuto událost v kuchařce Vánoční dobroty z roku 1585 vrchní kuchař Filipa II. Francisco Martínez.

Mandle, včelí med a cukr

Turrón se však začal v Jijoně, městečku vzdáleném necelých 25 km od Alicante, vyrábět daleko dříve. Údajně ho mají na svědomí Mauři, kteří tuto část Pyrenejského poloostrova okupovali do roku 1492, než museli po vítězství křesťanů Španělsko definitivně opustit. Dnes je Jijona pokládána za hlavní město turrónu, v němž jsou soustředěni nejvýznamnější výrobci této sladkosti.

Základními surovinami pro přípravu turrónu jsou mandle, včelí med a cukr. Z nich se tradičním postupem, který se předává z generace na generaci, vyrábí sladká hmota. I když je dnes výroba z velké části zmechanizovaná, lidský faktor tu stále hraje velkou úlohu. Mistr „turronero“ je tu stejně důležitý jako třeba sládek při vaření piva. I on musí dohlížet na dodržování tradičního postupu, přesného množství použitých surovin, musí umět přesně určit okamžik, kdy je třeba přestat hmotu vařit, aby neztratila své chuťové vlastnosti a strukturu. Na nich záleží, zda hotové výrobky, které se dostávají na pulty obchodů ve tvaru tabulek připomínajících čokoládu nebo jako kulaté dorty, splní přísné požadavky tzv. Kontrolní rady pro turrón a mohou mít na obalu uvedeno označení původu: „Turrón de Jijona“ a „Turrón de Alicante“. První druh je měkký s praženými rozdrcenými mandlemi, druh Alicante je tvrdý s celými mandlemi a připomíná tak trochu turecký med.

Vedle těchto tradičních turrónů se dnes vyrábí už celá řada dalších druhů z nejrůznějších surovin, např. čokoládový, kokosový, oříškový, jahodový, třešňový, pomerančový…

Pozvánka do muzea

Kdybyste se Španělů zeptali, co se u nich jí na Štědrý večer, odpovědi budou různé. Někde je to krůta, jinde ryba či jehněčí, záleží na oblasti. Nikdy však nesmí chybět turrón. I když se tato pochoutka jí ve Španělsku jen o Vánocích, můžete ji ochutnat i v jiné roční době. V turistických oblastech je k dostání během celého roku.

Zavítáte-li o letní dovolené na pobřeží Costa Blanca v provincii Alicante, můžete navštívit Muzeum turrónu (http://www.museodelturron.com), které na okraji Jijony v průmyslové zóně nazvané příznačně Ciudad del Turrón (Město turrónu) zřídila při své nové výrobní hale rodinná firma Juan Antonio Sirvent Selfa S.A., jeden z nejstarších producentů této tradiční španělské sladkosti (1725), známější pod obchodní značkou El Lobo. Seznámíte se s historii turrónu, tradičními surovinami, s výrobním procesem, původními nástroji i prvními stroji. Zajímavá je i část věnovaná historii firmy, jsou tu vystaveny nejrůznější obaly a propagačními předměty. K vidění je dokonce i historický automobil, jímž byly kdysi výrobky rozváženy. Na závěr se podíváte i na současnou výrobu, ochutnáte různé druhy turrónu, které si lze ve firemní prodejně hned zakoupit.

Muzeum najdete v Polígono Industrial Ciudad del Turrón, sector 10.2, silnice Jijona-Busot, km 1. Jijona (název města se objevuje i ve valencijštině jako Xixona). Dostanete se tam z Alicante po dálnici A-7, odbočíte na Jijonu (silnice N-340) a těsně před ní odbočíte na Busot. V pondělí až pátek je otevřeno od 10 do 20 hod., o víkendu a svátcích do 14 hodin, prohlídky jsou organizovány každou celou hodinu.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .