0
0

Vstoupíte-li do kteréhokoli baru ve Španělsku, vaši pozornost nejprve přitáhnou ohromné kýty sušené šunky visící od stropu. Pak začnete zkoumat, co za dobroty mají na všech těch plátech a miskách za proskleným pultem. Přišli jste sice jen na skleničku vína, ale kdo by odolal. Ukážete na drobné smažené rybičky. A na ty kuličky vedle, které také vypadají zajímavě…

Královský vynález

Původ „tapas“, jak říkají Španělé všem těm drobnůstkám k jídlu, které dokážou postavit chuťové buňky do pozoru, je nejasný. Někteří autoři tvrdí, že se objevily už ve 13. století a vymyslel je prý kastilský král Alfons X. Moudrý. Lékaři mu zakázali opulentní hostiny. Měl prý jíst málo, ale často a zapít každé jídlo několika doušky dobrého vína. A protože v té době neměli kastilští králové stálé sídlo a byli neustále na cestách, přikázal tento moudrý král, aby ve všech kastilských hostincích se vždy k vínu servírovalo něco malého k jídlu.

Také se ale traduje, že o celých pět století později se král Alfons XIII. vracel z návštěvy Cádizu do svého paláce a zastavil se se svou družinou v zájezdním hostinci Ventorrillo del Chato. Chtěl si před další cestou odpočinout a objednal si kromě jiného také skleničku sherry. Krčmář mu ji přinesl přikrytou plátkem šunky. „Odpusťte mi mou opovážlivost, Výsosti, ale je větrno a ve vzduchu je plno písku. Ta šunka je jako víko (španělsky tapa), aby vám do vína něco nespadlo,“ omlouval se.

Andaluská tradice

Ať už je původ slova „tapa“ jakýkoli, pravdou je, že především v Andalusii vám k pivu nebo k vínu zcela samozřejmě jako pozornost podniku naservíruji olivy či jinou drobnost. Chcete-li si v této části Španělska tapas objednat, připravte se na další proslov číšníka, protože právě zde dovedli tuto tradici k naprosté dokonalosti. Výběr je nepřeberný. Samozřejmě se nabízejí plátky sušené šunky, olivy plněné vším možným, nejrůznější druhy sýrů a klobásek, uzeniny pikantní i méně pikantní, rybičky v nálevu, smažené i zalité omáčkou, krokety rybí i zeleninové, masové kuličky, kalamáry, krevety a další plody moře… Tradice tapas je už dávno rozšířená po celém Španělsku. Na mnoha místech existují tapas bary, na tapas se specializují i mnohé restaurace. Mnohdy si ani místní už nedávají klasickou večeři s dvěma chody, ale zajdou na tapas, což bylo před lety naprosto nemyslitelné.

Královna „tapas“

Přestože si jednotlivé lokály vymýšlejí nové kombinace s tradičními i méně tradičními ingrediencemi a prosazují se dokonce i speciality pro španělskou gastronomii tak exotické, jako např. sushi a shasimi, královnou „tapas“ zůstává bramborová „tortilla espanola“. Je stále nejžádanější, chutná domácím i cizincům a dostanete ji všude. Zkuste si ji připravit sami.

Potřebujete k tomu olivový olej, dvě velké brambory nakrájené na kostičky, dvě nadrobno nakrájené středně velké cibule, čtyři vejce, jednu lžičku mleté sladké papriky, mletý pepř a sůl. Na pánvi rozehřejete olej, přidáte brambory a cibuli a opékáte, dokud brambory nezměknou. Vejce rozšleháte s pepřem, paprikou a solí, nalijete na brambory a promícháte. Pečete zakryté, dokud vejce neztuhnou. Můžete je dopéct v troubě. Tortillu nakrájíte na porce. Podává se teplá i studená.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .