0
0

Na Ibize je možno si vybrat ze spousty výborných jídel domácí, ale i z francouzské, italské a švýcarské kuchyně. Stejně jako ostatní kuchyně ve Středomoří, ani ibizská kuchyně se neobejde bez ryb a mořských plodů, obilí, vína a olivového oleje. I zde jsou stolovací zvyky odlišné od našich.

Snídaně (desayuno) je málo vydatná a podává se mezi 8-11 hodinou. Obvyklé jsou croissanty či ensaimady (tradiční sladké pečivo) a káva – café solo (černá káva espreso), cortado (černá káva s mlékem) nebo café con leche (bílá káva). Oběd (almuerzo) se nepodává před 13:30 hod, ve všední dny poměrně jednoduchý, ve svátky je velmi vydatný a dlouhý, někdy obsahuje až 4 chody. Startuje se s olivami a pan con alioli (chléb s česnekovou pomazánkou), či malými chuťovkami para picar (hlemýždi, chobotničky, sýr, salám, šunka, paštičky, zelenina). Pokračuje se předkrmem (entremeses, primer plato) či polévkou (sopa). Hlavní chod (plato segundo) bývá masový pokrm, ryba či drůbež. Přílohy (guarnición) se musí objednat zvlášť, v menu bývají uvedeny v části verduras. A nakonec také dezert (postre) – ovoce, zmrzlina, typický pudinkový dezert flao nebo talíř se sýry. Večeře (cena) je servírována až po 21. hodině.

Před jídly se vyráží do tapas barů na něco malého – tapas. Výraz „tapas“ (poklička, poklop) prý vznikl proto, že se těmito jednohubkami na talířku přikrývala sklenice. Nejčastěji to bývají masové kuličky, kousky tortilly (bramborový koláč), smažené chobotničky, plněné paprikové lusky se sýrem nebo mletým masem, švestky ve španělské šunce a jiné.

Pro ibizskou kuchyni jsou nejtypičtější jídla z jednoho hrnce, paelly a v jídelníčku převládají ryby a další plody moře. Mezi typické pokrmy patří např. „guisat de peix“- dušené rybí maso, které se jí společně s rýžovou polévkou, nebo „borrida de ratjada“- vařený rejnok ve speciální česnekové omáčce, nebo „frita de polp“-smažená chobotnice. Z nabídky masa např. „sofrit pages“- různé druhy masa s česnekovými bramborami, „arros sec“- místní varianta španělské paelly – rýže s masem a plody moře. Na závěr se servírují různé zákusky, jako „flao“ – tvarohový koláč ochucený mátou a anýzem nebo „greixonera“- ibizský dort.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .