0
0

Pojedete-li o prázdinách do Řecka, rozhodně byste neměli vynechat řecké gastronomické ráje. Řecko totiž není pouze kolébkou evropské civilizace, kde se rodily filozofické myšlenky a kde vznikala ohromná umělecká díla. Jejich pokrmy mají nepřekonatelnou chuť, které podlehnete i vy.

„Každá oblast se pyšní místní specialitou, na kterou je náležitě hrdá,“ popisuje své zážitky z natáčení televizního seriálu Řecké hody pro TV Paprika věhlasný britský kuchař Barry Vera. Východní pobřeží Řecka omývá Egejské moře, ve kterém se nachází i ostrov Lesbos. Na ostrově roste kolem 15 milionů olivovníků.

Vyrábí se zde jeden z nejkvalitnějších olivových olejů. Ze zálivu Kalloni zase pocházejí nejlepší a nejchutnější sardinky. Jsou považovány za jedny z nejzdravějších sardinek na celém světě a na všech trzích, kde se objeví, je o ně obrovský zájem. Mimořádné vlastnosti Kalloňských sardinek se připisuje minerálům z hájů olivovníků lemující celý záliv. „Kalloňské sardinky jsou trochu menší než ty, které běžně známe, proto se výborně hodí jako snack v podobě solených sardinek,“ dává svoje doporučení sympatický šéfkuchař.

Brandy a podmanivá atmosféra

Pokud byste chtěli zkusit něco ostřejšího, měli byste vyrazit do srdce Řecka – do samotných Atén. V nejstarší evropské metropoli totiž můžete ochutnat brandy a další likéry v Brettosu, druhé nejstarší palírně v Evropě. Okouzlující a podmanivá atmosféra baru vám přinese jedinečný zážitek, jako byste se objevili na místě, kde se zastavil čas. „Bar Brettos, který nese tentýž název, byl otevřený v roce 1909 a od té doby se téměř nezměnil,“ popisuje Barry Vera jedno z míst lákajících k návštěvě.

Ostrov plný pistácie

Ohromná zeď, na které jsou vystavené láhve destilátu v nejrůznějších barvách, se stala nezaměnitelnou součástí a chloubou celého baru. Kromě exkluzívního brandy se zakladatel baru Michael Brettos zaměřil i na výrobu ouza, řeckého národního nápoje. Jde o anýzovou alkoholickou specialitu, do které se často přidávají i semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček či citrusové květy.

Pokud byste chtěli vidět světový unikát, vydejte se na ostrov Chios ležící jižně od ostrova Lesbos. Na Chiosu se nachází vzácná odrůda pistácie lentišku, přezdívaná plačící strom. Z navrtané a nařezané kůry totiž strom roní vonnou pryskyřici, která záhy ztuhne v průsvitné žluté slzy – mastix.

Mastix se zhruba od roku 50 n. l. vyrábí téměř výlučně na ostrově Chios a patří k nejvzácnějším a nejceněnějším přírodním produktům s širokým využitím. Celý ostrov uzpůsobil svoji činnost právě pěstování pistácie lentišku a následné výrobě mastixu, není tedy překvapující, že se zde nachází i mastixové vesnice, které měly za úkol uchovávat pryskyřici. Vesnice Mesta na jihu Chiosu patří k těm nejzachovalejším.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .