0
0

**JAK TO VLASTNĚ ZAČALO**

Jak to všechno začalo? Začalo to vlastně už ve středu 7. srpna 2010 před odjezdem do Řecka. Byl jsem ještě nakupovat na Zelňáku a na roli mně zastavil nějaké staré borec, a že pré dělá anketu pro CK Horizont Travel. Šalina v nedohlednu a tak jsem mu odpověděl na tři nebo čtyři otázky. On poděkoval a že bude někdy nějaké slosování. Zapomněl jsem na něho, taky proč vzpomínat. Jenomže někdy v polovině listopadu telefon a zástupce CK Horizont Travel mi oznamuje, že jsem sice nevyhrál, ale že nás mohou pozvat na prezentaci své CK. Chvilku se vykrucuju, ale nakonec se s Květou domlouváme, že teda jako že jo. Tak 1. prosince 2010 naklapeme do kanceláře na Pekandu. Sympatický zástupce kanceláře se nám začíná věnovat, ale my ho hned upozorňujeme, že na nějaké TIME SHARE nenaletíme. Ale naletěli. Dá se říci, že to nevědomky zavinila kolegyně, která se shodou okolností také na prezentaci objevila, a protože pracuje na právním, tak jsem si naivně myslel, že bude mít všechno ošéfované – neměla.

Chlapík nám vysvětluje co jsou zač a co dělají, několikrát svůj výklad přerušil s tím, že můžeme kdykoliv přestat. Jojo, psychologie nabízejícího produkt vůči nakupujícím zákazníkům ……… Nakonec nás ulovil na Tenerife. Stále jsme rozebírali ano či ne, až jsme podepsali smlouvu. Ne na týden, ale hned na dva. Pak jsme ještě losovali a vylosovali si slevu pětikilo, kterou jsme nakonec projeli. V práci jsem to pak konzultoval ještě s kolegyní a oba jsme byli, dá se říci, nadšeni. Až do doby, než měla kolegyně odjíždět do Francie. Pak jsme přišli na to, že to není až tak, jak jsme si původně mysleli.

Kolegyně přišla totiž s tím, že jimi vybrané hotely ve Francii nejsou, nabízené jsou jinde než chtěli, a tak nakonec jeli do Hevízu. My začali spekulovat jak na to Tenerife, a nakonec zjišťujeme, že se dovolená několikrát prodraží, a když bychom brali LM, tak finanční propad by byl šílený.

Zkoušeli jsme najít nějakou nízkonákladovku, ale nikdy jsme se nesešli s termíny nástupu, nebo s přímým letem. Proto v roce 2011 volíme nakonec LM na Kos a dovolenou „na zkoušku“ u CK Horizont Travel přesouváme do roku 2012. Jenomže jak a s kým, aby se alespoň snížili náklady.

Na Kosu se seznamujeme s příjemnou dvojicí, se Zdenou a Laděm. Několikrát jsem s nimi vyrazili na Kosu, se Zdenou jsme se párkrát setkali i během roku a tak se po oboustranném vzájemném rozmýšlení z obou stran domlouváme, že pojedeme do Španělska společně. My totiž to Španělsko vybrali už předtím, po zvážení všech pro a proti a konzultacích cen. Tak jsme vybrali dva hotely – jeden nahoře v Katalánsku (Catylunyi) , druhý dole v Andalusii (Andalucíi). Zjistím si informace a sám jdu s materiálem za tátou, aby nám poradil co a jak, a na co se máme zaměřit, na co si máme dát pozor. Ještě to stačil.

Nachystáni a vybaveni dotazy se vypravujeme do Horizont Travel. Paní za přepážkou si nejprve myslí, že jsme ti, co s nimi má sjednanou schůzku, poté, co zjistí omyl nám sdělí, že sice nemá čas, ale že než jí přijdou klienti, bude se nám věnovat. S prvním hotelem Costa Encantada v Lloret de Mar v Katalánsku není problém, ale s Alkaidou (tedy správně Algaida) v Andalusii problém je. Nic není volného. Paní je však ochotná a že bude zkoušet. V pondělí kontaktuje Květu, že tam nakonec jeden volný apartmán je, a že jej musíme potvrdit. Souhlasíme a ve čtvrtek 24. května 2012 podepisujeme smlouvu o dovolené. No a tak to tedy všechno začalo a pokračuje.

Začínám zjišťovat informace o destinacích kam pojedeme, cestu a podobné blbostičky, které k dovolené patří. Nejhorší je, sehnat informace, alespoň takové ty základní.

Pomalu a postupně dávám dohromady materiály a dávám ke studiu Zdeně a Laďovi. Aby tak trochu věděli do čeho jdou, Květa prohlásila, že je to zbytečné, aby materiály studovala. Trošku pokecáme na Zdenině chalupě při haluškách, a poslední schůzka před odjezdem je po návratu Zdeny z chalupy do Brna. Domlouváme se, že se sbalíme jako do letadla, a případně něco navíc se dá vzít až jak bude v autě volno. Jedeme YETIm, a tam zrovna moc místa není.

Nastává však drobná komplikace, která může zhatit všechno, a to Květin žlučníkový a můj dnový záchvat. Květě se navíc šprajcl šutr v nejužším místě a doktor ji chce hnát na kudlu. Já sotva lezu, dna mi krótí snad všema kolkama a kloubama na vanilkách. Jak že se to říká? Na posr……ýho i hajzl spadne. Tak jdem do teho a uvidíme co bude.

A protože jedeme prvně do Katalánska, tak informace o Katalánsku.

**CATALUNYA **

Katalánsko obývá hrdý národ, který byl kdysi, za barcelonsko-aragonských hrabat a králů jednou z největších námořních velmocí Středozemního moře. Má vlastní poloautonomní vládu a vlastní jazyk, katalánštinu, která téměř nahradila španělštinu v místních názvech a na ukazatelích po celém kraji.

Katalánsko (katalánsky Catalunya, španělsky Cataluña, okcitánsky Catalonha) je jedno ze 17 autonomních společenství a historické území na severovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí Katalánska, které ve středověku tvořilo součást Aragonského království, je velkoměsto Barcelona, v jejíž aglomeraci žije více než 3 miliony obyvatel. Celé Katalánsko je pak se 7.475.420 obyvateli druhým nejlidnatějším společenstvím Španělska.

Od roku 1833 se Katalánsko člení na 4 provincie: Barcelona, Girona (kastilsky Gerona), Lleida (Lérida) a Tarragona. Menšími správními celky je 41 comarek.

Od roku 2010 se Katalánsko také člení na 7 vegueries: Alt Pireneu i Aran, Àmbit Metropolità, Àmbit de Ponent, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Comarques gironines, Terres de l’Ebre.

Katalánsko na severu hraničí s Francií a Andorrou, na západě s autonomním společenstvím Aragonií, na jihu s autonomním společenstvím Valencií, na východě pak sousedí se Středozemním mořem.

Na hranicích s Francií se zde rozkládá pohoří Pyreneje, od kterého na jih odbočuje pohoří Serralada Costero – Catalana, kopírující v nevelké vzdálenosti od Středozemního moře tvar zdejších pobřežních oblastí Costa Daurada a Costa Brava. Na západě Katalánska na jihu provincie Lérida se zde pak nachází nížina, po jejímž jižním okraji protéká nejdůležitější řeka regionu a jedna z významných řek Španělska Ebro.

JAZYKY Vlastním jazykem Katalánska je katalánština (s výjimkou Val d’Aran, kde je jím okcitánština, zde oficiálně nazývaná aranéština). Na celém území je také používána kastilština, oficiální jazyk španělského státu. Podle Katalánského statistického institutu 36 % obyvatel Katalánska používá jako běžný dorozumívací jazyk katalánštinu, 46 % kastilštinu, 12 % oba jazyky a 0,03 % aranéštinu. 6 % obyvatel společenství se běžně dorozumívá jinými jazyky (arabština, rumunština, angličtina a další).

Podle výzkumů rozumí katalánsky 93,8 % obyvatel, avšak jen 56,3 % v ní dovede psát. Naproti tomu kastilsky rozumí 99 % obyvatel a písemně se dovede vyjadřovat 88,8 %. Je to mimo jiné výsledkem frankistických represí proti menším jazykům a kulturám Španělska; po obnovení demokracie však nastoupila prokatalánská politika, které se daří znalost katalánštiny zvyšovat.

TROCHU HISTORIE Římané poprvé vkročili na Pyrenejský poloostrov v Empúries na katalánském Costa Brava. Zanechali zde skvělé památky, zvláště v Tarragoně, hlavním městě Tarraconensis a jejím okolí. Později se jako hlavní město prosadila Barcelona, která je (a byla) natolik ekonomicky a kulturně důležitá, že může soupeřit s Madridem. V šedesátých letech dvacátého století se Costa Brava stala jedním z prvních míst masově oblíbených Evropany k rekreaci.

Ve vnitrozemí se nachází bohaté umělecké dědictví, které stojí za shlédnutí. Katalánsko má několik jedinečných klášterů, zejména Montserrat, duchovní srdce kraje, a Poblet. Mnohá středověká střediska jako Montblanc, Beslú a Girona opatrují hodnotná dědictví památek a muzeí.

JÍDLO Katalánská kuchyně je ovlivněna různorodostí oblasti. Na území Katalánska se rozpínají hory, kde odjakživa žili chrabří a skromní horalové, úrodné nížiny vhodné pro pěstování těch nejkvalitnějších mandlí a pomerančů, zaplavená delta s rýžovými poli a moře, nekonečný zdroj mořských živočichů.

Tak jako si v Česku si lze vyloupat ořechy přímo ze stromu, v Katalánsku lze zase vyrazit na mandle, které jsou čerstvé vždycky nejlepší! A rozdíl je poznat.

Katalánci, podobně jako Italové, Španělé a jiné jižní národy si v jídle (a pití) libují. Milují rodinné večeře, zbožňují oslavy s bohatou tabulí, jsou nároční, co se týče kvality surovin. Zavítat do Katalánska a nezakusit místní kuchyni by byl hřích!

BÍLÉ BAGETY Jediné minus katalánské gastronomie jsou bílé bagety, kterým se zde říká pa – v překladu chleba. S českým chlebem nemají tyto bagety nic moc společného. Čerstvé jsou vynikající – ještě teplé z pekárny dokážou zaplnit bříško labužníka. Tvrdnou ovšem velmi rychle a také se brzy přejedí.

Protože bílé bagety se rychle přejedí, musí si český cestovatel závislý na chlebu, najít jinou náhradu: celozrnný „německý“ tmavý chléb, který se však prodává velice draze ve většině supermarketech. Tmavé bagety se zrníčky, které prodává řetězec Bon Preu. A vynikající hranolovité bagety s ovesnými vločkami a slunečnicovými semínky, které se dají zakoupit v Mercadoně.

PA AMB TOMÀQUET Nejtradičnější z tradičních katalánských pochutin je tzv. pa amb tomàquet. Jedná se o bílou bagetu rozmočenou v rajčeti a politou olejem. Traduje se, že Katalánci neradi vyhazují jídlo a rozmočení v rajčátku je efektivní způsob využití ztvrdlého pečiva. Kdo se těší na katalánský gastronomický ráj, může být z nejtradičnějšího katalánského pokrmu maličko zklamán.

Jak se pa amb tomàquet připraví? Nakrájí se bílá bageta na plátky a nechá se uschnout nebo se otoustuje. Potom se vezme polovina rajčete a to se rozšmrdlá po celé délce a šířce. Vše se zalije notnou dávkou olivového oleje, kterým se nešetří!

TORTILLA DE PATATAS – BRAMBOROVÁ OMELETA Ač to Katalánci možná neradi uslyší, jejich Tortilla de Patatas – Bramborová vaječná omeleta – je úplně stejná, jako ta španělská. Jedná se o zhruba 3 cm vysokou placku, jejímž základem jsou brambory a vejce.

RECEPT NA TORTILLU: Teorie přípravy tortilly je velmi snadná. Nakrájí se brambory, ty se osmaží. Brambory se vyndají z pánve, osmaží se cibulka, potom se brambory zase přihodí zpět na pánev. Vše se zalije rozkvedlaným vejcem a osmaží. Do vejce je možné přidat i trochu mléka. Tortilla není nikterak snadná na přípravu, přestože se v podstatě jedná o vaječnou omeletu.

Jak tortillu správně otáčet? Otočka se provádí přiložením talíře na pánev. Poté se pánev i talíř otočí o 180° a hmota se sesune zpět na pánev. Pozor, při této operaci může velice snadno dojít k popálení. Pokud se tato část úspěšně provede, následuje smažení z druhé strany tortilly.

Existují různé variace tortilly: S cibulí, bez cibu le, se špenátem, s paprikou – záleží pouze na fantazii. V Katalánsku se dá hotová tortilla koupit v každém obchodě, nicméně jako správní gurmáni si místní potrpí na domácí originál. V každé rodině se tortilla dělá malinko jinak. Někde je vevnitř skoro syrová, měkoučká, někde pořádně propečená. Nejlepší tortilla bývá ta od maminky.

Tortilla je velice populární náplň sendvičů. Všude po Katalánsku lze zakoupit velké bílé bagety plněné tortillou. V občerstvovacích zařízeních se pro přípravu tohoto pokrmu často připravují ze sušených vajec, a to z důvodu vyhnout se nebezpečí salmonelozy.

PATATES BRAVES Patates braves, španělsky patatas bravas jsou vlastně osmažené brambůrky s vynikající salsou neboli omáčkou. V Katalánsku je lepší než hranolky s kečupem ochutnat mnohem lepší místní variantu, kterou jsou právě zmíněné patates braves.

RECEPT NA PATATES BRAVES: Oloupou se brambory a nakrájí na zhruba 2 cm veliké nepravidelné kousky. Brambory se osmaží do zlatova. K nim se podává omáčka, jejíž složení se mění dům od domu a je střeženým rodinným tajemstvím. Základem ale je rajčatový protlak s octem a chilli, do čehož se přidává olivový olej, alioli nebo majonéza a další ingredience.

PAELLA Typický pokrm pro celou oblast Španělska je paella – jídlo z rýže, připravené v troubě, do kterého jsou přimíchány mořské plody, popř. jiné maso. Původem je paella z Valencie, nicméně nyní se podává v celém Španělsku. Zajímavé je dát si paellu u Delty řeky Ebro – z místních, čerstvých surovin.

ESCALIVADA Escalivada je katalánské jídlo z pečeného lilku, papriky a rajčat. Název pochází z katalánského „escalivar“, což znamená péci nad ohněm. Dříve se totiž Escalivada připravovala pečením zeleniny nad ohněm.

RECEPT NA ESCALIVADA: Je potřeba lilek, červená paprika, rajčata, cibule, olivový olej, chléb, sůl, ančovičky. Lilek, červená paprika a cibule se naklade na plech, zalije olivovým olejem a nechá půl hodiny péct. Po půlhodině se přidají rajčata, která se nemusí péct tak dlouho, a peče se ještě další půlhodinu. Lilek je nutno před pečením propíchnou nožem nebo vidličkou, aby v troubě nebo po vytažení z trouby nedetonoval! Po upečení se nechá chvíli vychladnout. Pokud se Escalivada podává s chlebem, rajčata se rozkrojí napůl a natřou se jimi opečené krajíce chleba. Lilek a papriku oloupat, zbavit semínek a dužinu nakrájet na dlouhé úzké kousky, kterými se pak pokladou krajíce chleba. Lilek a paprika, vyrovnaná na chlebu do estetických pruhů, se potom ozdobí nakrájenou pečenou cibuli. Podle chuti lze na chléb položit ještě ančovičky. Escalivada se dá konzumovat tak, že se nakrájí pečená zelenina na menší kousky a jí se příborem.

CREMA CATALANA Katalánský moučník – puding s křupavou karamelovou kůrkou se nazývá Crema Catalana. Dá se koupit v supermarketu v kelímku, ale nejlépe chutná čerstvý, připravený od místních.

JEDLÉ KAŠTANY Oblíbená pochoutka Katalánců jsou jedlé kaštany opečené přímo na ulici, které se prodávají hlavně v době Halloweenu.

MEMBRILLO Membrillo je zvláštní ovoce připomínající známé jablko. Jeho slupka je však více tuhá a chlupatá, syrové se většinou nejí. Připravuje se z něj sladká rosolovitá hmota, které se konzumuje na chlebu spolu s hermelínem.

ARROS NEGRE Doslova černá rýže, jinak též pánev plná rýže, kalamárů, kousků mořského ďasa, mořských plodů, cibule, česneku, dochuceno rybím vývarem a olivovým olejem.

FIDEUA Jídlo původem z Valencie. Speciální nudle podávané na způsob paelly nejčastěji se slávkami, sépiemi a dalšími plody moře. Fideua pravdopodobně vznikla v přístavu oblasti Gandía, kdy rybáři chtěli upotřebit svého úlovku, ale na lodi již nebyla žádná rýže. Proto použili těstovin.Dnes se ročně pořádá konkurs „Concurso de la Fideua“, na který se sjedou kuchaři světa, kteří jsou více jak schopni oponovat kuchařům z Valencie

RECEPT NA ESCALIVADA: Rybí vývar připravíme z 1 kg rybích odřezků (hlavy, páteře, ocasy atd.), 1 cibule s jedním zapíchnutým hřebíčkem a jedním bobkovým listem, 5 celých černých pepřů, osolíme, opepříme. Paella se připraví z 4 lžic olivového oleje, 2 cibulí nadrobno nakrájených, 2 stroužky česneku nadrobno nakrájeného, 1 oloupané zralé rajče zbavené semínek nakrájené na kostky, 400g ďábla mořského ďasa, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička posekané petrželky, 400g fideos = krátké nudle, 2 rozpůlené zelené langusty, 8 čerstvých krevet.

Připravit rybí vývar z rybích odřezků, 1–5 l vody, cibule s kořením, soli a pepře. Rozehřát 2 lžíce oleje v paella pánvi, osmažit na něm česnek a nakrájenou cibuli do sklovita. Přidat rajče a 800 ml rybího vývaru, přivést do varu a přidat rybu. Ochutit paprikou a petrželkou. Zamíchat dovnitř nudle a osolit a opepřit. Dusit, až se všechna tekutina téměř vypaří. Mezi tím osmažit na zbývajícím oleji langusty a krevetky. Poskládat langusty a krevety na těstoviny, vložit do předem předehřáté trouby na 175°C a péct po dobu 5minut.

GAZPACHO Tato španělská polévka je plná pokrájené a nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak. Je potřeba ji připravit s předstihem, protože se podává vychlazená.

RECEPT NA Gaspacho PRO 4 OSOBY: ½ menší zelené papriky zbavené semínek a pokrájené na malé kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných rajčat, ½ nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 – 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4,5 dl rajčatové šťávy, sůl a pepř, na ozdobu pokrájená zelená paprika, tence nakrájené kroužky cibule, česnekové osmažené kostičky chleba. Do velké mísy pokrájíme na větší kousky okurek a přidáme pokrájenou zelenou papriku. V mixéru rozsekáme rajčata, cibuli a česnek, přidáme olej, vinný ocet, citronovou šťávu a rajčatový protlak a umixujeme vše do hladka. Můžeme rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou šťávou a rajčatovým protlakem. Umixovanou směs přidáme do mísy, vše dobře promícháme, pak přidáme rajčatovou šťávu a znovu vše promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti, mísu přikryjeme a necháme v ledničce důkladně vychladit – nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chuti spojily. Na ozdobu použijeme zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba.

MEL I MATÓ Čerstvý sýr s medem.

RECEPT NA MEL I MATÓ PRO 4 OSOBY: 350 g plnotučného krémového sýra, 350 g měkkého kozího sýra, 250 g cukru, 100 ml citrónové šťávy, 500 ml vody, 3 a ½ lžíce medu, 50 g půlek ořechů.

Sýry s cukrem a citronovou šťávou smícháme, postupně po lžících přidáváme vodu a velice dobře promícháme. Vložíme vše do mělké nádoby a dáme na 2 hodiny do mrazničky, směs však nesmí být příliš tvrdá.

Pro každou osobu dáme na talířek 2 zmrzlinové odměrky sýrového zmraženého krému, nahoře cik cak pokapeme tenkým pramínkem tekutého medu a vše ozdobíme ořechy.

ZARZUELA Zarzuela je španělský recept, nejlepší je dělat zarzuelu z čerstvých ingrediencí. Jídlo je třeba nechat 24 hodin marinovat!

RECEPT NA ZARZUELU PRO 4 OSOBY: Na přípravu je potřeba: 1kg mořských ryb s bílým masem (tedy například treska, mník, kambala…) 150g krevet, 300g sépií, 15 velkých krevet nebo malých langust, 1 kg mušlí, tzv. bisque d’homard: není nezbytné, 1 velká cibule, pálivá i sladká paprika, 1 malý rajský protlak, 2 lžíce smetany. Na marinádu potřebujeme 4 stroužky česneku, 2 špetky šafránu, 2 sklenice suchého bílého vína, šťáva z jednoho pomeranče a z jednoho citrónu, tymián, bobkový list, sůl a pepř, olivový olej, skleničku koňaku. Nakrájíme ryby, osolíme a opepříme. Vložíme do mísy, na to nasypete sépie a krevety (tedy všechny mořské plody kromě mušlí). Na to nalijeme a naskládáme v uvedeném pořadí 4 lžíce olivového oleje, šafrán, rozetřený česnek, šťávu z citrónu, skleničku koňaku, bílé víno, šťávu z pomeranče, tymián a bobkový list a necháme marinovat v lednici.

Druhý den nakrájíme cibuli, očistíme mušle. Slijeme marinádu, kterou uschováme. Dobře osušíme ryby a mořské plody. V pánvi osmažíme cibuli, a přidáme ryby. Dáme do hrnce mořské plody (kromě mušlí), zalijte humří polévkou (pokud máme) a marinádou. Pokud není tekutiny dost, aby pokryla vše, přidáme vodu. Vaříme na mírném ohni 20 minut. Těsně před dovařením přidáme mušle. Poté přidáme ryby, smetanu, protlak a ochutíme paprikou. Povaříme ještě 10 minut na prudkém ohni a servírujeme.

**CESTA DO ŠPANĚLSKA**

Ve čtvrtek večer mi Lukáš pomáhá nahodit rakev na střechu a chystáme to, co jde. Jsme domluveni na pátek okolo deváté dopoledne, že naložíme a pali pryč. V pátek ráno to začíná. Začínáme chystat věci do předsíně a částečně i nakládat rakev, když tu telefon. Laďa bloudí a já je začínám navigovat po telefonu. Daří se a za chvílu jsou všichni účastníci zájezdu na místě. Tedy na místě odjezdu. Nevím nevím, jak by to, co mají nabaleno, vezli letadlem, ale nevadí, YETI to uveze. Poslední instrukce, poslední foto a hurá ESPAŇA.

Šimice opouštíme někdy okolo desáté hodiny, jedeme pro Zdenu a Laďu, a Brno definitivně (tedy na 15 dnů) opouštíme v 10:30 hodin. Najíždíme na největší parkoviště v republice D1 a čeká nás necelých 2.000 km. Cesta začala ale dosti škaredým pohledem na totální bouračku – úplně slisovaný auťák – v Jundrově. Dále to jde. Dé jednička je relativně volná, i obchvat Prahy. V Berouně zastavujeme a dáváme si oběd v řeznictví na náměstí, Zdena s Laděm svou nezbytnou retku a šup zpátky na dálnicu. Cesta ubíhá, a tak dlouho netrvá, opouštíme Českou republiku a vjíždíme do Německa. První zastávka na německém dálničním parkovišti nám bere iluze o německém pořádku. Hnus a hnus. Na záchody se musí do lesa, to tak ještě do něčeho šlápnout. No fajn, pěkně nás vítá kapitalistická cizina. Tady na dálnici potkáváme v koloně další havárku – auto s karlovarskou značkou už asi dál nepojede. Přední kapotu má posunutou asi o 30 cm dozadu a pěknó louži pod sebou. No jo, hošík nedobrzdil v koloně, ono to chce taky trochu čučet dopředu. My ale jedeme v pohodě a cesta nám pěkně utíká, a to až do doby prvního mýta. V Německu se neplatí, ale od Francie dolů skoro všude. Věděl jsem, že je problém ve Francii natankovat v noci, že spousta pump je zavřených. Ale že bude problém s tankováním jsem netušil. Ještě že to bylo jen jednou. přijedu na pumpu, strčím pistoli do nádrže – a nic. Tak to zkouším tam a zpátky. Čekám a furt nic. Až mi vedle Němec vysvětlil, že musím dovnitř, laskavě požádat o zprovoznění stojanu a pak že mohu tankovat – „Das ist Frankrajch“ ironicky podotkl. Dále už zastavujeme podle potřeby a najednou se dostáváme do Španělska a ani nevíme jak. Navigace nás vcelku spolehlivě vede, až na jedno zaváhání, ale to jsme zvládli. Po dlouhé cestě zastavujeme na první odpočívce ve Španělsku, kde teda používám záchody u stromu, Květa se Zdenou prý raději počkají až do hotelu. Přemýšleli jsme, zda fotit, ale ty smutné obrazy spálených stromů raději nefotíme a po dokouření pokračujeme poslední úsek cesty. Konečně dlouho očekávaná směrovka Lloret de Mar, vyjíždím z dálnice a najíždím k mýtu. Po zaplacení vyjíždíme z mýtných bran a čučíme, co je okolo policajtů se samopalama. Nic se neděje, nic nechcó a tak odjíždíme na posledních 12 kilometrů. Projíždíme kousek městečkem, najíždíme na poslední kruháč a pěkně šup do kopečka k hotelu. Navigace je přesná, zrovna tak jako i souřadnice zadané cestovní kanceláří. V 8:30 hodin ráno, po 22 hodinách, 22 minutách a 1.877 kilometrech parkujeme u hotelu Costa Encantada.

ITINERÁŘ A POPIS CESTY – BEZ ČASŮ A PŘESTÁVEK

POPIS TRASA – MÍSTO UPŘESNĚNÍ ČAS ÚSEKOVÁ VZDÁLENOST CELKOVÁ VZDÁLENOST Brno 10:30 0,00 km 0,00 km vpravo směr na Praha – D1 8,00 km 8,00 km

pokračovat po D1 až na exit 11 189,00 km 197,00 km

Pokračovat po Pražském okruhu až na D5 a do Berouna 56,00 km 253,00 km

pokračovat po D5 125,50 km 378,5 km

najet na A6 směr A9 – Heilbronn, München, Nürnberg, N.Hafen/N, Messen/M, Stadion 120,5 km 499,00 km

po A6 směr Stuttgart 73,6 km 572,6 km

po A6 směr Mannheim, Heilbronn, Neckarsulm 73,2 km 645,8 km

po A6 směr Mannheim, Karlsruhe, Kreuz Walldorf 48,00 km 693,8 km

Sjez na EXIT 31 vpravo na A5 směr Basel, Karlsruhe, Heidelberg 5,4 km 699,2 km

na nájezd A5 vlevo směrem na Basel/Karlsruhe 0,165 km 699,365 km

Sjeďte na nájezd A5 vlevo směrem na Basel/Karlsruhe 1,00 km 700,365 km

po A5 směrem na Basel/Karlsruhe/Bruchsal, Freiburg, Herbolzheim 134,60 km 934,965 km

Sjeďte na exit 66 vpravo směrem na Lyon, Mulhouse, Euro Airport 62,9 km 897,865 km

po A36 E54, E60 směrem na Paris, Lyon, Colmar, Mulhouse, Belfort 228,00 km 1125,865 km

po A6 E17 E21 směrem na Lyon, Chalon S, Saône, Beaune-Centre 148,284 km 1274,149 km

po A7 směrem na Marseille, Genève, Grenoble, Charlemagne 158,00 km 1432,149 km

Pokračujte po A9 E15 směrem na Remoulins, Nîmes, Montpellier, Toulouse, Barcelone 275,5 km 1707,649 km

Pokračujte po E15 Ap7 směrem na Girona, Barcelona 140,00 km 1847,649 km

Sjeďte na exit 9 vpravo směrem na Lloret, Blanes, Malgrat 13,00 km 1860,649 km

a dále podle navigace do cíle Costa Encantada 16,351 km 1834,00 km

Costa Encantada 08:30 1.877,00 km

**1. DEN VE ŠPANĚLSKU – SOBOTA**

LLORET DE MAR – PŘÍJEZD, UBYTOVÁNÍ, OBHLÍDKA MĚSTA

Po příjezdu chcó děvčata hledat toalety, ale nakonec jdeme prvně zkusit recepci, třeba nás ubytují dříve. Máme štěstí, pokoj je volný, dostáváme kartu a jdeme se ubytovat a odtoaletnit. S Laděm pak zjišťujeme, že se dá najet pod okno a výtahem pár metrů naskládat věci do pokoje a ubytovat se, což se daří a někdy po poledni je všechno na svých místech. Květa ještě zajišťuje kartu pro Zdenu a Laďu, co kdyby se někde ztratili. Štrngneme si a vyrazíme na první obhlídku města.

COSTA ENCANTADA

Brno – Lloret de Mar 1.877 km cesta 22:22 hodin tel: +34 972 368 310

GPS: N 41 41.9845´ E 002 49.6933´

POPIS HOTELU: Nově postavený hotelový komplex Costa Encantada, leží v klidnější zóně městečka Lloret de Mar ve vyhledávané oblasti Španělska, Costa Brava. Budete okouzleni krásnými písčitými plážemi, palmovou promenádou, jakož i atmosférou úzkých uliček starého města se spoustou obchůdků, barů, restaurací a večerních podniků. Lloret de Mar, je hlavně v sezóně velmi živé město, avšak hotel je naštěstí poněkud vzdálen hlavnímu nočnímu ruchu. Nejbližší pláž Fanals je vzdálená asi 600 metrů.

PODMÍNKY POBYTU: příjezd samostatně, nejlépe po 16:00, odjezd samostatně do 10:00

domácí zvířata nejsou povolena

možnost dokoupení stravování na místě, parkování u hotelu zdarma

denní úklid + výměna ručníků a osušek – doporučuje se vlastní přípravek na nádobí a utěrka)

VYBAVENÍ APARTMÁ/STUDIA: Obývací pokoj na spaní a sezení určený pro dvě osoby. Jedna ložnice pro dvě osoby, koupelna s WC, k dispozici fén na vlasy

Televize SAT, klimatizace (to sice píše CK, ale my ji nikde nanašli)

Balkon se zahradním nábytkem, trezor – cca 21 € za týden

kuchyň: lednice, mrazák, varná konvice, sklokeramická deska, toustovač, elektrická trouba, nádobí, ………

V KOMPLEXU JSOU Tři bazény, dětský bazén, lehátkový servis

Sauna – 3€ za 30 minut, posilovna, hřiště, herna

Večerní zábava, Restaurace, Snack bar, Minimarket

Animační programy,WIFI na pokojích – cca 21€ za týden

V BLÍZKOSTI LETOVISKA Pláž cca 10 minut chůze od komplexu

Restaurace, kavárny, bary, obchody

Nákupní centrum, noční zábava, autopůjčovna

Vyrážíme z hotelu a okukujeme okolí. Snažme se zapamatovat si orientační body, abychom trefili zpátky. Přicházíme na „náš poslední“ známý kulaťák a jdeme přímo dolů k moři. Skutečně asi po 10 minutách dojdeme k pláži a mimo mně jdou všichni vyzkoušet moře, tedy strčit palec od nohy do vody. Mně se nechce máčet nohy v moři, ale když ti tři přindó tak se pomalu klepó kaltnó. Salcnová vasrovica je prý jako led. Mózujeme tedy po pobřeží a shromažďujeme informace. Nacházíme „turistické infocentrum“, a Květa žádá o mapu. V pohodě, ale hned nám tam čmrká kde co je. No dobře. Tak prosíme ještě o jednu mapu – a zase do ní čmrká. Tak mu Květa musí vysvětlit, že chceme čistou. Konečně pochopil a dává nám několik čistých map. Poděkujeme a opět procházíme městečko, tedy alespoň tuto část. Vzdáváme pro dnešek cestu na hrad a cestu do města a hledáme hospodu. Nakonec vybíráme takovou nějakou, kde bychom měli dostat k pivu i tapas. Dostáváme něco malého a po dopití se vydáváme k hotelu. Objevujeme do komplexu ještě druhou cestu zadem přes zahrady, ale tu ještě nezkoušíme.

Dojdeme k hotelu, večer se ještě za námi zastaví paní Kroutilíková jako zástupce CK, která nám předává první instrukce a informace s tím, že druhý den dopoledne v deset je setkání účastníků zájezdu. Dáme po panáku mandlovice a dozvídáme se i informaci, že jedna paní z autobusu si odložila kabelku na kufry a přišla o všechny peníze na dovolenou. Potom nás paní Kroutilíková opouští za dalšími účastníky, my dáme ještě po několika štamprličkách a škopíčku a jdeme spát. Nastává první noc v novém hotelu.

Zobrazuji 0 výsledků
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .