Tuniská kuchyně

Tuniská kuchyně je vyhlášená svými poněkud pikantnějšími pochoutkami, sladkostmi a spoustou ovoce.

Základ tuniské kuchyně tvoří ryby, skopové maso, ovoce a zelenina. Důležitou součást tvoří krevety a chobotnice. Velmi často se používá římský kmín, česnek, bobkový list, šafrán, máta a řapíkatý celer.

Oblíbené druhy koření v tuniské kuchyni

Oblíbené druhy koření v tuniské kuchyni

Typická jídla v Tunisku

Tradiční pochoutkou je kuskus, což je vlastně krupice z tvrdé pšenice podávaná s dušenou zeleninou a masem.

Dalším klasickým jídlem je brik – s vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami plněný piroh z listového těsta.

Kuskus s jehněčím

Kuskus s jehněčím

K tradičním tuniským specialitám patří:

salade tunisienne – nadrobno nasekané kousky sezonní zeleniny

tajine – směs masa a vajec

marguez – pikantní párečky za skopového masa

mechouia – salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kapari

harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a oleje.

Tajine

Tajine

Některá další typická tuniská jídla

Assida – sladký krém s lískovými oříšky, mlékem a vejci, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky (ideální pro slavnostní příležitosti)

Baklava – sladký medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí

Brik – těstovinové taštičky s různou a různě kořeněnou náplní (vejce, plody moře, tuňák, krabi, zelenina) smažené v olivovém oleji

Brochettes – jako špíz podávané kousky grilovaného jehněčího

Chorba (čorba) – mastná papriková polévka, zahuštěná těstovinami

Doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec

Ftair – tradiční ořechový koláč

Kamounia – vařené kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso na kmínu

Kefta – grilované kuličky sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem

Koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso, posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci

Kuskus „sans viande” – vegetariánský kuskus

Lablabi – kořeněná kuřecí polévka podávaná ve vydlabaném chlebě

Maqroudh – sladké koláčky z medového těsta proloženého vrstvami datlí, oblíbený moučník

Méchouia salade – pikantní salát z grilované zeleniny, obvykle ze směsi sladkých i pálivých paprik, rajčat a cibule, s kousky tuňáka či sardelek, doplněný vajíčky natvrdo, olivami či kaparami

Merguez – uzenina ze skopového nebo hovězího masa

Ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené především česnekem, mátou a koriandrem a poté smíchaných nebo zapečených s vejci

Tajine – směs zeleniny a vajec, připravená ve speciální hliněné nádobě, často dochucená sýrem či podávaná se špenátem či jinou chuťově výraznou zeleninou

Tunisienne salade – salát z nadrobno rozsekaných okurek, zelených paprik, rajčat a cibule, dochucený olejem, octem a koriandrem

Brik s tuňákem a vejcem

Brik s tuňákem a vejcem

Deserty a sladkosti v Tunisku

Tuniské dezerty jsou úchvatné. Zákusky bývají velmi sladké, plněné mandlemi nebo oříšky. Často jsou obalované v medu, marcipánu či cukrovém sirupu. A k tomu vždy spousta ovoce.

Nápoje v Tunisku

Z nápojů je velmi rozšířená minerální voda. Poměrně velký je i výběr vín. Pochutnat si můžete i na dovozových pivech.

Kávu vaří aromatickou a silnou, čaj je hořký a podává se většinou s mátou.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Tunisku

Chcete-li koupit dovolenou do Tuniska, podívejte se na aktuální nabídku zájezdů, které sem míří! K dispozici je celá řada zájezdů do Tuniska a podívat se můžete také na aktuální nabídku Last minute zájezdů. Neváhejte, dovolená v Tunisku je bezva!